Mata Kristály
Magyarország 3244. Parádfürdő, Pavilon sor 1.
Mintabolt: 36/544-034 | Privát: 36/544-032
mail@matakristaly.hu
www.matakristaly.hu
E-mail írása
Google térkép
Mata Kristály: a klasszikus érték

Az üvegboltok kirakatai mögött sorakozó kristályok láttán a laikus szemlélő azt hihetné, a törékeny üvegtárgyakat csakis megmunkáltságuk, díszítettségük, s az üveg minősége különbözteti meg egymástól. A szakértők és a gyűjtők azonban tudják: a kristály több mint egyszerű használati vagy díszítő eszköz. A formák, a motívumok sokszínűsége, cizelláltsága, az anyag minősége komoly értéket képvisel. Ezért láthatóak a világ legértékesebb kristályvázái, szobrai nemzetközi múzeumok üvegvitrinjei mögött, az angol királyi rezidencián, vagy nagykövetek fogadótermeiben.

A csiszolt kristály több mint anyag. Évszázadok tudása rejlik a kézműves-technikákkal készült darabok mögött, s olyan szakmai műhelytitkok, melyre ma is úgy vigyáznak, akár a középkor pénzverdéinek sablonjaira. Ez a tradíció tükröződik a hazai üvegcsiszolás egyik utolsó fellegvárában, a parádfürdői Mata-műhelyben. Egyedülálló kristálykollekciók születnek itt, melyek magukban hordozzák alkotójuk tudását, kreativitását - vagy hogy egyszerűbben nevezzük hivatásának szeretetét.

A Mátra-völgyében ma is él e kézműves-mesterségnek, az üvegcsiszolásnak a hagyománya. Generációk sokasága választotta megélhetésként, ám csak keveseknek vált hivatásává. A hazai üvegművészet nemzetközi piacokon egyik legkeresettebb alkotója Mata Pál üvegcsiszoló mester, akinek műhelyéből muzeális értékű és minőségű kristályok kerültek nyugat-európai-, illetve japán piacokra, magán- vagy közgyűjteményekbe.

Mata Pál - ahogy a hatvanas években a legtöbb fiatal - a helyi üveggyárban ismerte meg az üvegkészítés és csiszolás alapjait. A továbblépés reménye azonban Budapestre vonzotta. Itt tanulta meg az öreg mesterek fortélyát, itt leste el azt a tudást, amely évszázadok alatt halmozódott fel ezekben a műhelyekben. Azt, hogy az üvegcsiszolás Mata Pál kezei közt művészetté válik, már akkor sejteni lehetett, amikor a mestervizsga után hét évvel, 1975-ben országos szakmai első díjat nyert, amivel egy üvegipari diploma is járt akkoriban. A szakmai továbblépést egy bajor tanulmányút segítette, ezért az sem véletlen, hogy az alkotónak később germán területen - Nürnbergben, Innsbruckban, Maastricht-ban, Grazban, Bad Breisigban - illetve az olaszországi - Arezzóban nyílt kiállítása.

S hogy tulajdonképpen mi az a különlegesség, amely egyedül a Mata-műhely sajátja? A 24 százalékos ólomkristály-tartalmú vázák csiszolása és színezése, amely egy speciális, itt kidolgozott eljárással készül. Minden darab egyedi, hiszen kézi munkával születnek a minták, minden szín felvitele egy adott hőfokon történő égetést igényel. Az igényes ólomkristály alapanyag - amelyet Mata-mester külföldről vásárol -, dönti el a díszítettséget. A vastagabb üveg, klasszicizáló dús formákat, a barokk pompáját, vonalvezetését követeli. Eme értékes, súlyra is tekintélyes darabok jól viselik az óarany ragyogását, a kék eleganciáját, vagy a bordó bársonyérzetét. A könnyedebb vázák, poharak pedig akár egészen modern, lágy motívumokat kívánnak. Ám mindezt a gyakorlott szem dönti el. Az üvegcsiszoló mester érzi, mennyire dús díszítettséget, cizelláltságot bír el a kristály, vagy hogy mely alkalomhoz milyen motívum dukál.

A Mata Kristályok egyedisége, alkalomhoz mértsége is közrejátszott abban, hogy államfők, politikusok, a gazdasági élet üzletemberei vásárolták, vásárolják ezeket a darabokat. A Mata Kristály ma már a világ számos pontján megtalálható, Las Vegastól Tokióig. S hogy ezek után létezik-e még kihívás Mata mester előtt? Hogyne! Csak minél nehezebb, bonyolultabb és munkásabb legyen az a váza, serleg, vagy alkalmi kollekció. Az üveg- és kristálycsiszoló mester ugyanis akkor boldog, ha a vevőköre elégedett a míves, nagy kézimunkát igénylő egyéni darabokkal, s abban nem csak az ő, hanem a világ minden részéréről érkező vásárlók is örömüket lelik.

A Mata-kristály kínálatából:
Vállaljuk:
  • Hagyományosan csiszolt likőrkehelytől a nagy vázákig, a klasszikustól a modern formákig és mintáig,
  • Nagy kézimunka igényű csiszolt termékek készítését utólagos színezéssel,
  • Csiszolt, gravírozott termékek elkészítését, utólagos színezéssel,
  • A napi használatú üvegtárgyaktól a muzeális értékű ajándéktárgyakig (településcímerek, csillagjegyek, monogrammok, szövegek gravírozása)
Vendégkönyv

Mária és Péter

Tisztelt Mata úr! Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tulajdonlunk 2 db Eljegyzési karikagyűrűs kristály poharat az ön munkái közül :) Továbbá egy Mata kristály angyalkát is :) Gyönyörűek! Szívből kívánunk további jó egészséget a munkájához ! A honlap igazán elegáns, illik az ön munkáihoz :)

2018-01-19 20:16:53


Besenyei Istvánné

Kedves Pali! Abban a szerencsés helyzetben vagyok,hogy ismerlek téged már hosszú évek óta,és tudom,hogy nem csak a munkáid fantasztikusak,hanem te magad is egy csodálatos ember vagy!Jó egészséget kívánok Neked!

2018-01-16 18:46:41


Somody Ildikó

Teljesen odavagyok, családi címerünk egy szép tálra kerül. A mester nagyon tud, pedig már láttam egy - két tehetséges embert... Szeretettel: Somody Ildikó

2017-07-30 15:16:55


Tisser István

Kedves Mata Család! A mai napon a telefonbeszélgetés után személyesen is találkoztunk! Munkái, amit én alkotásoknak, műremeknek értékelek, egyszerűen lenyűgöztek. Boldoggá tett, hogy megtekinthettem. Kreativitása lenyűgözött! A jó Isten éltesse Önöket még nagyon sokáig! Aki Parádfürdőn jár, ne hagyja ki a Mata Kristályt. Öröm volt megismerni Önöket és megtekinteni ezeket a csodákat, mert ez a helyes kifejezés.

2017-05-10 20:40:48


dr. Csonkaréti Károlyné

Nagyon sajnálom ami történt az üveggyárral, de jó hogy van aki folytatja és nem veszik el a tehetség, nekem van poharam, kancsóm, egyéb tárgyam is. Sok sikert a hagyományok megőrzéséhez Üdv.

2017-03-19 17:31:28


Vörös Gyöngyi

Nagyon tetszik a honlap nekem is. Ki készítette?

2014-06-23 16:23:47


Gál Gábor

Pali Bátyám! Ha megnézed a vendégkönyvedet, láthatod, hogy három évente dícsérgetlek itt is. Meg amúgy máshol is. És még mindig az Általad csiszolt pohárból oltom szomjamat. Minimum még 10 ilyen periódusú levelet szeretnék Neked írni, úgyhogy vigyázz Magadra! És várlak Marikával a SzeptEmber Feszten a Népligetben Szept 6-8-ig! Üdv:GG

2013-08-21 18:09:45


Lawrence Petersen

Please tell me where I can view some of your items that I want to consider purchasing? Thank you

2012-08-26 01:50:51


Zsuzsanna

Tisztelt Mata úr. Ajándékba kaptam egy csodálatos kínáló tálat az Ön munkái közül. Sajnálom, hogy csak most ismerhettem meg ezeket a csodákat. Hamarosan személyesen teszek egy látogatást Önnél,mert szeretném megismerni Önt és a többi csodát amit alkotott. Nagyon boldog névnapot kívánok Önnek. Zsuzsanna

2011-06-30 05:43:41


Mark D. Abrahams

Hello Pablito,Köszönöm szépen a designt. Te tényleg egy igazi barát vagy. És egy zseni az üveggel. Te vagy a legcsodálatosabb tervező, amit valaha láttam ezen a világon. Ön egy különleges ember. Isten áldjon meg örökre. Találkozzunk Magyarországon hamarosan. Sok szerencsét, Üdvözlettel Mark D. Abrahams Managing Director Blue Zambezi Group L.L C Burundi - Bujumbura

2011-06-22 19:46:26


Mark D. Abrahams

Hello Pablito, Thanks you very much for the design. You are indeed a true friend. A genius with glass. You are the most wonderful designer that I have ever seen on this world. You are Gods special person. May God bless you forever. See you in Hungary soon. Good luck, Regards, Mark D. Abrahams Managing Director Blue Zambezi Group L.L C Burundi - Bujumbura

2011-06-22 19:43:08


Simon Mari

Drága Mata és Marika! Gratulálok a honlapodhoz. Mese szép nagyon sok emléket szaggatott fel a szívemben. Csak azok tudjak milyen ember vagy akik ott ültek a műhelyedben. Csodás évek voltak és nagyon vágyom egy ilyen közösségre. Ha valaki akkor MATA PALI az aki az egyike a világ LEGNAGYSZERŰBB embereinek. Nagyon sok sikert kívánok. Jó egészséget mindkettőtöknek! Szeretettel Kele

2010-08-23 14:37:28


Gál Gábor

Palikám! Szinte napra pontosan három éve írtam Neked üzenetet. Ebben a tekintetben az idő mit sem változtatott rajtam, véleményem Rólad ma is csak szuperlatívuszokban írható le. Csak egészségünk legyen még néhány tucat évig... Üdv és várlak a Népligetben a SzeptEmber Fesztre! Gál Gábor

2010-08-23 00:43:27


T.sebestyen

Igen tisztelt Uram.Ha meg a bankkapcsolatok:IBAN es BIC is benne lesz az Internetben akkor én is fogok venni Öntől. A mai világban ez rendkívül fontos. A gyorsaság, pontosság, lelkiismeretes munka, kitartás. Talán máskepp: matakristaly.hu/...www.matacrystal.hu Az angol nyelvterületről jobban megtalálják. Talán egyszer ha Magyarországon járok meglátogatom Önt. Nagyon szépen dolgozik. Tőlem csillagos 5 kapott. Ez csak az Istennek jár. Én kívánok erőt egészséget és jó üzleti kapcsolatot. Mély tisztelettel; Tibor Sebestyén

2010-03-17 17:19:25


dr.Vámos Lászlóné Dr. Vám

Tisztelt Mata úr! Majdnem minden évben elmegyünk családommal Parádfürdőre csak azért, hogy megtekinthessük az Ön által készített csodálatos ólomkristály termékeket. Vásároltam már néhány szép tárgyat, amit nagy becsben tartok. Szívből kívánom, hogy még sok szép termék készítésével kápráztasson el minket, vásárlókat.

2009-06-04 22:59:30


Bazsó Szilárd

Szakmabeliként is nagy csodálója vagyok a munkáinak. A honlap nagyon jó,és gyönyörűek a munkái.

2009-02-10 09:19:07


ICA

Szuper a honlap. Gyönyörűek a termékek. Gratulálok!

2009-01-21 15:29:52


Sütő Éva

Drága aranykezű Mata Pali! Te vagy a világ legjobb embere - ráadásul még azokhoz a fránya kristályokhoz is úgy értesz, mint senki más. Utánad lassan nekem lesz a legszebb és legkülönlegesebb gyűjteményem, ha így haladok. Attól félek mindig, hogy nem lesz elég időm megköszönni és meghálálni a te jóságodat, a barátságodat. Örök szeretettel és köszönettel barátod, a Sütő.

2007-10-09 18:58:00


Gál Gábor

Szia Pali! Ezúton ismét meghívlak Rendezvényünkre, a SzeptEmber Fesztre, ahol remélem, ismét elkápráztatjuk egymást. Te a pörköltek sokaságától, én pedig az általad elkészített díjtól... Rendezvényünk évek óta kiemelt ünnepélyes pillanata, amikor az általad kreált alkotást adjuk át. Remélem, idén személyesen a kezedből veheti át a Győztesek Versenyének első helyezettje a Kristáyt!

2007-08-26 18:59:05


Kupai Veronika

Gratulálok a honlaphoz, nagyon jó! A termékek pedig eszméletlenül jók! További jó munkát!

2007-08-20 21:38:26


Tiszafalvi

Nagyon szép a honlapod gratulálok.

2007-08-17 21:16:08


Németh István

Igen fájintos ez a honlap! Gyönyörűek a mesterművek. Nagyon vigyázok arra az egyedi whisky-s készletre amit Tőled kaptam. Azért alkalomadtán szoktam vele dicsekedni. Gratulálok!

2007-05-10 21:21:17


Kovács Eszter

Bár még személyesen nem jártam az üzletükben, de már az interneten keresztül is lenyűgöztek az Ön által készített termékek. Remélem, hamarosan személyesen is meggyőződhetek e remekművek szépségéről...

2007-01-25 16:59:29


Zoltán Erika és Robi

Drága Pali! Fantasztkus meglepetés volt számunkra a gyönyörű pezsgős pohár, amit a 10 éves házassági évfordulónkra készítettél. Ezúton is szeretnénk megköszönni a kedvességedet. A poharakat, mint a szemünk fényét, úgy őrizzük, és pezsgőt kizárólag abból iszunk. Remélem, nem a január 3-ai volt az utolsó találkozásunk! Külön köszönjük a pálinkás készletet, aminek mindenki a csodájára jár azóta is. Ígérjük, ha a környéken járunk, nem megyünk el anélkül, hogy egy puszit adnánk az "aranykezű" Mata Palinak! üdvözlettel: Zoltán Erika és Robi

2007-01-08 10:40:26


Zsolnai Katalin

Palikám. MéG MINDIG VáROM A SKORPIóMAT. Boldog új évet kívánok Nektek és az egész osztálynak ha idén még találkozol velük. Puszi Kati Utóirat a skypon megtalálsz és írj.

2006-12-29 17:12:47


Éva

Szia, Te Aranykezű Mata Pali! Aki még nem tudná, itt szeretném közölni mindenkivel, hogy a világ legügyesebb és legkorrektebb művésze vagy. És nem érdekel, hogy nem szereted ezt a szót, de vedd tudomásul, hogy amit te csinálsz - az művészet!!!!! puszi Éva

2006-12-24 11:05:30


Bálint

Kedves Pali! Nem tudom, hogy köszönjem meg, hogy elkészítetted az egyedi mintás poharakat cégünknek. Ügyfeleink és Partnereink el voltak tőle ragadtatva - és ez komoly előnyt jelent nekünk a jövő évi kapcsolatainkban. Szeretném, ha tudnád, hogy Rajtad kívül soha senkivel nem volt még ilyen jó együtt dolgozni. Soha nem leszünk hűtlenek a te gyönyörű termékeidhez.

2006-12-24 11:01:45


Magdi

Szia Palya! Végre eljutottam oda, hogy megnézzem a honlapodat. Nagyon klassz, gratulálok.

2006-12-18 14:33:57


Barabás Anna

Gratulálok, igen hatásos a honlap és persze a termékek gyönyörűek!!

2006-12-12 01:09:29


Gyula Csaba

Gratulálok! Nagyon tetszik a honlap!

2006-11-09 14:58:19


Honlapgazda

Kérem, ha a honlappal kapcsolatban észrevétele, pozitív vagy negatív kritikája, más témában hozzászólása lenne, írjon üzenetet!

2006-10-20 15:27:12